в-к "24 часа" от 22.08.1999г.

Бургазлии гледат гратис блусфест


Елитарният блус на македоница Тони Китановски остави феновете безмълвни. Джазменът изкара от китарата великолепни композиции от рок -, рап - и попелементи според собствените му думи, които се преплитаха с много, много джаз и блус. "Този ни прати от селото в града", възхити се атрактивен меломан, който не пропусна нито една нота. Най - големите овации пък събра хармонистът Пера Джо. Той смени над 12 устни хармоники и предизвика възхищението на фенове и музиканти. Финалът на фестивала "Ротманс блус" беше късно снощи с музика на живо. Гошо Минчев и Буги Барабата завършиха феста с нощно къпане.
в-к "Бургас днес" от 21.08.1999 г.


Блус Брадърс" влудиха феновете си в Бургас


Легендарните музиканти от "Блус Брадърс бенд" предизвикаха ново земетресение в Бургас с епицентър Летен театър."Ротмансблус" Бургас'99 е продължение на местния Блусфестивал. Откриването на празника на блуса в черноморския ни град бе поверено на Камелия Тодорова и нейния бенд, които около час подгряваха почти пълния театър. Аплодисменти заслужиха китариста Мишо, публиката обаче нажежиха Пламен Ставрев и "Фанданго" с 60-минутното си изпълнение. Два часа след старта на феста "Блус Брадърс" вече бяха в български води и побързаха да предизвикат изправянето на феновете си на крака. Публиката, която заемаше значителни размери и извън Летния театър заради цената на билетите от 15 до 25 лева, полудя от звуците на блусмените. Вечно ухиленият Мак Мърфи изнесе лекция по майсторско боравене с китарата, а "конкуренцията" беше в лицето на брат му Стив Кропър и полковникът. Двучасовото шоу на братята блусари беше в типично техен стил и не остави безразличен очевидец.Вокалистът Тони Макдонълд изкочи на сцената с типичния черен костюм, бомбе и очила а ла филма "Блус Брадърс 2000" и феновете се разтанцуваха прави върху скамейките. Атрактивното му поведение и няколокоминутното надпяване с китарата на Мак бе оценено с достойни овации.Мегахитовете като "Суит холд Чикаго", разцепиха пространството, които нашенци знаеха дума по дума. Девойки демонстрираха освен кръшни тела и отлични танцувални умения, след като гостът на Томи Макдоналд - Еди Флойд качи някоя от най -апетитните блусарки на сцената. Той изведе и четиригодишно момченце, което му взе очилата и възприе ролята на "художник" в спектакъла на янките.Фундаменталната песен "Шоумен" бе подета от блусарското братство, което накара китаристът да се появи пак на сцената. След последното им парче "Всеки има нужда някой да го обича" токов удар прекъсна за по - малко от две секунди осветлението на сцената. Именитите музиканти обаче не се стреснаха, а гафът бе овладян скоростно. Блусарите, които бяха настанени в хотел "България" и пяха в родината ни срещу хонорар от 50 000 долара, отпътуваха за София, а оттам за Женева, но не пропуснаха преди това да се потопят в морето. Организаторите на Блусфеста, сред които Община - Бургас, "София мюзик Ентърпрайсиз", обещаха догодина емоции за блусбратството у нас и да доведат Биби Кинг и Ерик Клептън.в-к "Черноморски фар" от 23.08.1999г.
автор: Виделин Томов


Блус в 12 такта заля Бургас


Дори и "Блус Брадърс" не напълниха Летния театър


За шести пореден път жици в дванадесет такта удариха край морето. Три дена задокеанска музика в оригиналния си вид и българската и интерпретация звуча в Бургас. Как точно стават тези работи отвъд Атлантика нагледно показа легендата "Блус Брадърс". В двучасово шоу деветте действащи лица на сцената бяха истинска машина за музика. При бясното темпо, което се поддържаше, компютър да бяха сложили, щеше да сгафи, те обаче - не, коментира известен бургаски тонрежисьор. Страхотно шоу, добавиха пък Гошо Минчев и Развигор Попов, които също бяха сред зрителите. Обаче точно зрителите съвсем не бяха препълнили Летния театър. Едва ли обяснението е само в цената на билетите. Всеки, поне малко запознат с музикалния живот у нас, знае, че топизпълнителите свирят в България на цена от 25, 35 лева, че и нагоре. "Блус Брадърс" са си точно топизпълнители. И са в R&B нещо като например Дийп Пърпъл в рока. И че поменникът на музикантите, с които свирят, започват с Рей Чарлз и Арета Франклин и свършва с Ерик Клептън и Стиви Уондър. Да не говорим и за това пък колко хита имат в класациите. Дори само специалният им гост за концерта в Бургас, 64 -годишният Еди Флойт, направи хитове № 1 в Билборд през шестдесетте си години като песните "Чукни на дърво" и "Никога няма да намеря момиче като теб, което да ме обича така". Обаче какво да се прави, май нещата опират до местен интерес. Всъщност, от друга гледна точка ситуацията може и да не изглежда чак толкова зле. Едва ли купонът би станал по - добър, ако Летният театър бе събрал и куп беловласи почитатели на естрадата, дошли с покани или в краен случай с билети от 2 лева. Пред подобна алтернатива винаги е за предпочитане вариантът с по - малко публика, но по- навита и която знае защо е тук, т.е. има по - различни представи за забавлението на концерт, отколкото учтивото ръкопляскане в антракта между песните. Блускупонът обаче имаше и свой така да се каже безплатен вариант на сцената на Морската градина. Там пък се изявяваха само родни формации. Дебют на местна почва направиха Рзвигор и Гошо Минчев с възродените Старт. Ама не сме Старт, а СтарЦи, поправя Минчев. Въпреки, че Мими не казва: "Какво се правите на страци, като още не сте", добавя Жоро. Негова обаче е идеята, към името на новата формация да се прибави още едно "ци", понеже в групата има и барабанистка. Руми зае старото място на Васко Кръпката, който отдавна е с Подуене като и тази година пак не пропусна да се появи на Ротмансблус. След две години пауза пък край морето пристигнаха отново Марио и Бараби блус бенд. От бургаското участие задължително трябва да се отбележи сценичното присъствие на Пламен Ставрев, който хвърли доста пот не само на гига си, но и в цялата организация на проявата. Това обаче бе последната безплатна блусвечеря, каза в последния ден на купона Румен Янев на сцената край морето. И нищо чудно да се окаже прав.